آرم جمهوری اسلامی
آرم جمهوری اسلامی (☫) در تاریخ 19 اردیبهشت 1359 بهصورت رسمی بهعنوان نماد نظام جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شد. این لوگو الهام گرفته شده از خاندا آیین هند ☬ و به یکی از مهمترین شعارها و باورهای دین اسلام یعنی لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ اشاره دارد. همچنین نماد پرچم ایران به گل لاله که نماد خون ریختهشدهٔ شهدای این کشور است نیز تأکید میکند. گفته میشود چهار قسمت هلالی و یک خط صاف در وسط آن که در مجموع میشود پنج قسمت، هرکدام اصول مذهب شیعه را نمایش میدهند. در ادامه به جزئیات بیشتری خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
تاریخچه آرم جمهوری اسلامی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) در سخنرانی 10 اسفند 1357 بر استفادهنکردن از نماد شیر و خورشید که نشان از آتشپرستی است، تأکید کرد که همین موضوع باعث برگزاری مسابقهای سراسری برای طراحی لوگویی حرفهای شد. در 10 بهمن 1358 طرح آقای صادق تبریزی با تصویر مشتهای گرهکرده و ستارهها که بهصورت دایره درآمده بودند به تصویب شورای انقلاب اسلامی رسید. ازآنپس این طرح بر روی تمام اسکناسها و نامههای اداری دیده میشد. اما طولی نکشید که طرح آقای تبریزی جای خود را در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۹به لالهٔ معروف و زیبای استاد حمید ندیمی داد که این طرح نیز هم در شورای انقلاب اسلامی و هم به تأیید شخص امام خمینی (ره) رسید.
مطالع بیشتر : بررسی دقیق نشان ارتش و جزئیات آن
بررسی لوگوهای جمهوری اسلامی
خورشید طلایی
ساختار کلی لوگو نمایانگر خورشید است و طراح با نهایت خلاقیت مشتهای گره شده را با الله ادغام کرده است. دایره داخلی نشانه مرکزیت و وحدت جامعه بوده و خطوطی که از مرکز رفتهرفته ضخیمتر میشوند، نمایانگر امید و پیشرفت هستند. در انتهای این خطوط مشتها نمایان میشوند که هم نماد مقاومت در بین کشورهای اسلامی و هم نماد همدلی و همدردی با مردم است. ستارهها به افتخارات و مشاهیر و دلاوریهای ملت اشاره دارد. این آرم را استاد صادق تبریزی که هنرمند معروف در زمینه نقاشیخط بود طراحی کرد. ایشان در سال 1396 درگذشتند.
بهتر است بخوانید : نحوه طراحی لوگوی نیروی انتظامی
لاله سرخ
پس از عمر کوتاه لوگوی طراحی شده توسط صادق تبریزی، طرح دیگری که در همان مسابقهٔ طراحی آرم جمهوری اسلامی ایران شکلگرفته بود، توسط شورای انقلاب اسلامی انتخاب شد. لالهای زیبا که شعار اصلی دین اسلام یعنی لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ را به زیبایی در خود جایداده است. جالب است بدانید لاله در مکتب شیعه و جهان اسلام، نماد خون شهیدان کشور است که برای حفظ امنیت و آرامش ملت از جان خود گذشتهاند.
همینطور ما گل برگهای لاله را میتوانیم به هلال ماه نیز تشبیه کنیم که نمادی اسلیمی و اشاره به اصول مذهب شیعه دارد. شمشیری که در وسط آرم جمهوری اسلامی قرار دارد و با دیگر خطوط کاملاً متمایز است، نشاندهنده همان توحید است که طراح سعی کرده اصلیت این موضوع را به مخاطب برساند.
تشدیدی در بالای سر نماد قرار دار که در زبانهای فارسی و عربی نشاندهندهٔ تکرار و تأکید است. این نماد زیبا و بهیادماندنی را استاد حمید ندیمی که در حال حاضر جزو اساتید دانشگاه شهید بهشتی است طراحی کردهاند. این استاد دانشگاه علاوه بر طراح لوگو، گرافیست، معمار و مترجم نیز است.
مطالعه بیشتر : بررسی دقیق لوگوی سپاه پاسداران ایران
جمعبندی
با برچیدهشدن نظام شاهنشاهی و روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی، مجموعهٔ ارزشها و هنجارها بهکلی تغییر کرد و این تغییر سیاست و ارزش موجب شد تا نماد شیر و خورشید جای خود را به لاله سرخ توحید بدهند. مطمئناً دو جامعهای که از نظر فرهنگی و سیاسی و مذهبی باهم متفاوت هستند هرگز نمادهای یکسانی نخواهند داشت. ازاینرو باید گفت که همواره جریانهای سیاسی و فرهنگی بیشترین تأثیر را بر طراحی آرم و نماد برای هر ارگان، مجموعه، کسبوکار و حتی کشورها دارند.
دیدگاهتان را بنویسید