CMS چسیت؟
CMS مخفف Content Management System یا سیستم مدیریت محتوا است. در دنیای امروزی همه میتوانند برای محتوا، محصولات و خدمات خود وبسایت داشته باشند و آنها را در بستر وب برای سیل بزرگی از کاربران به اشتراک بگذارند و این کار بهسادگی توسط سیستمهای مدیریت محتوا انجام میشود. در این مقاله قصد داریم تا بهصورت جامع به بررسی cms بپردازیم پس تا انتها همراه ما باشید.
CMS چیست؟
CMS مخفف واژه Content Management System است که در زبان فارسی به آن سیستم مدیریت محتوا نیز میگویند. دلیل بهوجودآمدن سیاماسها راحتتر کردن هرچه بیشتر تولید و اشتراکگذاری محتوا در بستر وب است. قبل از سیستمهای مدیریت محتوا اگر میخواستید محتوایی را روی سایت اختصاصی خود منتشر کنید میبایست از یک متخصص یا همان برنامهنویس کمک میگرفتید. اما بهوسیله داشبورد ساده و کاملاً واضح وردپرس هرکسی با هر سطح دانشی از برنامهنویسی میتواند با چند کلیک ساده محصول، مقاله، دورههای آموزشی و خدمات خود را منتشر کند.
کانتنت منیجمنت سیستمها محیطی تقریباً شبیه به نرمافزار word در اختیار شما قرار میدهند. اگر به خواهم دیدی کلی تنها از بخش انتشار نوشته توسط CMSها به تصویر بکشم، این قسمت شامل دو بخش است. بخش اصلی که تقریباً ۷۰ درصد صفحه را در برمیگیرد محیطی است شبیه به ورد که میتوانید متن خود را در آنجا بنویسید. بخش دوم شامل گزینههایی از قبیل انتشار محتوا، تعیین نوع محتوا (محتوای ویدئویی، صوتی و…)، تعیین دستهبندی محتوا، قراردادن تصویر شاخص برای مقاله و… است.
انواع CMSها
سیستمهای مدیریت محتوای زیادی برای برطرفکردن نیازهای این بازار بزرگ وجود دارند. اما همانطور که میدانید معروفترین و قدرتمندترین cms موجود wordpress است. بااینحال بهتر است تا چند نمونه دیگر از سیاماسها معرفی شوند تا دید بهتری نسبت به این سیستم پیدا کنیم.
- Joomla (جوملا)
بعد از وردپرس سایت ساز جوملا معروفترین CMS میان کاربران است. تقریبا ویژگیهای آن با wordpress یکسان است و با زبان PHP توسعه داده شده است. سایت رسمی جوملا فارسی www.joomlafarsi.com و وبسایت رسمی نیز به آدرس www.joomla.org بوده که بهصورت رایگان میتوانید آن را دانلود و نصب کنید.
- Drupal (دروپال)
مورد بعدی سیستم درو پال است. آدرس رسمی آن www.drupal.org بوده که کاملاً رایگان و منبعباز است. البته از جمله بزرگترین ایرادی که این مورد دارد کوچک بودن جامعه توسعه آن است. یعنی نباید انتظار این را داشته باشید که همانند وردپرس یا جوملا بهصورت مداوم و دورهای آپدیتهای جدید دریافت کنید و یا از پلاگینهای متنوع آن استفاده کنید.
- PHPNuke (نیوک)
از دیگر انواع سیستمهای مدیریت محتواست که با زبان محبوب PHP توسعه داده شده است. مرجع فارسی آن در ایران به آدرس www.phpnuke.ir و به آدرس رسمی www.phpnuke.org در دسترس است که میتوانید از آنها نسخه رسمی و بهروز phpnuke را دانلود کنید.
- Typo3 (تایپو تری)
به دلیل ساختار خاص این سایتساز آن را نمیتوان برای توسعه سایتهای فروشگاهی توصیه کرد. برای دانلود این CMS میتوانید به آدرس رسمی www.typo3.org مراجعه کنید و از قابلیتهای مناسب و زیاد آن بهره ببرید.
- Tomatocart (توماتوکارت)
مرجع اصلی برای دانلود آدرس www.tomatocart.com است. اما هرچه در این فهرست پایینتر میرویم جامعه توسعه سایت سازها نیز کوچکتر میشود که این خبر خوبی برای مدیریت websiteها نیست. زیرا که دیربهدیر آپدیتهای جدید برای شما در دسترس خواهد بود و از نظر امنیتی به مشکل برخواهید خورد.
- PrestaShop (پرستاشاپ)
شاید جای تعجب باشد که آخرین گزینه از فهرست ما سایت سازی است که در ۴ سال متوالی یعنی از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ موفق به دریافت جایزه بهترین سایت ساز شده است. امکانات گسترده و امنیت بالا از ویژگیهای بارز سیاماس پرستاشاپ است و میتوانید با چند کلیک از سایتهای www.ipresta.ir (مرجع رسمی فارسی) و www.prestashop.com (مرجع رسمی) آن را دانلود کنید.
CMS وردپرس
دلیل اینکه وردپرس در فهرست بالا قرار ندارد اختلاف بالای آن با دیگر رقبای خود است، ازاینرو شاید بررسی جداگانه این سیستم مدیریت محتوا برای طراحی سایت بهتر است. در بین CMSها وردپرس بیش از ۶۰ درصد بازار را در اختیار خود دارد و مجموع بقیه به ۴۰ درصد هم نمیرسد. از مهمترین دلایل وسعت وردپرس میتوان به جامعه توسعهدهنده غنی آن اشاره کرد؛ شاید در کمتر از یک ماه دو آپدیت برای وردپرس را دریافت کنید.
پلاگینهای گسترده از دیگر دلایل محبوبیت زیاد wordpress است. تقریباً برای هر چیزی میتوان پلاگین وردپرسی آن را پیدا کرد. این یعنی که برای کوچکترین تغییرات هم نیا به دانش برنامهنویسی نیست و تنها با چند کلیک کار یک متخصص را انجام خواهید داد. اما یابد به این مسئله نیز اشاره کرد که همین گستردگی باعث کاهش سرعت سایتها نیز میشود. ازاینرو صفحات وبی که با وردپرس طراحی شدهاند سرعت کمتری نسبت به سایتهای اختصاصی دارند.
برای دانلود و نسب این سایتساز محبوب میتوانید به آدرس www.wp-persian.com مراجعه کنید که سایت رسمی وردپرس فارسی است. همچنین اگر میخواهید نسخه اورجینال و انگلیسی آن را دانلود و نصب کنید به نشانی www.wordpress.org مراجعه کنید. جالب است بدانید که سایتهای بزرگی همچون Envato و راستچین از این CMS در طراحی سایت خود استفاده کردهاند که این مهر معتبری بر قدرت وردپرس است.
مزایای استفاده از CMS
- برای کار با سیستمهای مدیریت محتوا نیاز به دانش برنامهنویسی ندارید
- تنها با چند کلیک و در کمتر از ۱۰ دقیقه سایت شما آماده میشود
- هزینه طراحی سایت با قالبهای آماده وردپرسی تا ۲۰ برابر کاهش مییابد
- پشتیبانی CMSها بسیار قدرتمند است
- بینهایت صفحه وب، صفحه محصول و صفحه محتوا میتوان در آنها ایجاد کرد
- برای راهاندازی فروشگاه قدرتمندترین ویژگیها را در اختیار خواهید داشت
- برای مانیتورینگ فروشگاه خود دقیقترین دادهها را در اختیار شما قرار میدهد
- بسیار انعطافپذیر است و تقریبا هر نیازی را برطرف میکند
- برای SEO بهترین گزینه است
- کار با آن سادهتر از کار با گوشی است
معایب استفاده از CMS
- سرعت پایین
به دلیل نصب پلاگینهای زیاد و کدهای به نسب بالای آن در مقابل سایتهای اختصاصی نباید انتظار سرعت بسیار بالایی برای site خود داشته باشید. اما با روشهای مختلفی میتوان سرعت سایت را تا حد زیادی بهبود بخشید که حتی بیش از قابلقبول باشد.
- امنیت کم
دو دلیل برای پایینبودن امنیت Content Management Systemها وجود دارد. اول دلیل این است که به دلیل جامعه بزرگ استفادهکنندگان، اکثر هکرها نیز تصمیم بر نفوذ به این نوع سایتها دارد. دلیل دوم این است که اگر دو سایت مختلف از یک نسخه یکسان سیاماس استفاده کنند، در صورت هکشدن یکی از آنها، دیگری نیز با بهاحتمال زیاد با همان روش هک خواهد شد.
- انعطافپذیری محدود
اگر ایدهای دارید که تازه است، مانند همین سایتهای تاکسیرانی (اسنپ، تپسی و…) نمیتوانید آن را با CMS پیادهسازی کنید. در حقیقت تنها میتوان سایتهای شرکتی، خدماتی، فروشگاهی و وبلاگی را با کانتنت منیجمنتها پیادهسازی کرد.
جمعبندی
برای گسترش کسبوکار خود در بسترهای مجازی نیاز به سایت خواهید داشت. یکی از محبوبترین، ارزانترین و سریعترین گزینهها برای داشتن یک وبگاه استفاده از CMSها است. ما در این مقاله سعی کردیم تا دید جامع و کاملی از سیستمهای مدیریت محتوا به تصویر بکشیم. حال اگر سایتی ندارید بهتر است همینالان دستبهکار شوید و دیگر بهانه نگیرید. دپارتمان برندینگ مسیران از جمله شرکتهای توسعهدهنده سایتهای وردپرسی است که میتواند نیازهای شما را بشناسد و بهترین پلتفرم برای رقابت در اقتصاد عظیم اینترنت را در اختیارتان قرار دهد. امید است تا مطالعه این مقاله برای خوانندگان آن مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید