Front-End چیست؟
طراحی و توسعه سایت در حالت کلی به دو قسمت Front-End و Back-End تقسیمبندی میشود. تقریباً میتوان گفت که قسمت Front-end وظیفه برقراری ارتباط با کاربران و قسمت Back-end وظیفه ایجاد ارتباط با سرور را دارد. اگر شما هم میخواهید وارد حوزه برنامهنویسی شوید، حتماً در مورد کلماتی همچون فرانت یا بکند شنیدهاید، در این مقاله سعی شده تا در مورد بخش فرانت توضیحاتی به شما داده شود تا با دیدی بهتر وارد حوزه طراحی سایت شوید.
منظور از Front-End چیست؟
واژه فرانت در لغت به معنای جلو یا پیش است، پس زمانی که برنامهنویسی وظیفه توسعه فرانت سایتی را برعهده دارد، در حقیقت رابط کاربری وبسایت را توسعه میدهد. یکی از بخشهای مهمی که در زمینه توسعه و برنامهنویسی وب (Web Development) باید بهخوبی به آن پرداخته شود، برنامهنویسی فرانتاند است. دلیل این موضوع همافزایش بهرهوری و کارایی site در هنگام استفاده کاربران است.
فرانتاند، کدهای غیرقابلفهم برای کاربران را در قالب ظاهری گرافیکی و بصری به آنها نمایش میدهد تا بتوانند بهراحتی از بخشهای مختلف سایت استفاده کنند. در این بخش، فرمهای ورودی اطلاعات، صداها، تصاویر، ویدئوها و بهصورت کلی هر چیز دیگری که برای کاربر قابلدرک باشد، قرار میگیرد. سایت مسیران را که الان در حال مطالعه این مقاله در آن هستید را در نظر بگیرید، تقریباً تمامی چیزهایی که در حال مشاهده آنها هستید توسط FrontEnd توسعه داده شده است. لازم به ذکر است که بخش قابلمشاهده سایت برای کاربران در سمت فرانت را سمت کاربر یا Client Side مینامند.
بیشتر بخوانید : المنتور چیست؟
نحوه توسعه ظاهر سایت با Front-End
فرانت-اند به دو بخش اصلی طراحی و توسعه رابط کاربری تقسیم میشود. در بخش طراحی، طراحان با ابزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ، ادوبی ایکس دی، فیگما و… ظاهر سایت را طراحی میکنند. البته پروسه طراحی به این سادگی نیست و نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد. بعدازاین مرحله برنامهنویسان دقیقاً چیزی که طراحی شده است را پیادهسازی میکنند. برای توسعه نیاز است تا HTML، CSS و جاوا اسکریپت را بهخوبی یاد گرفته باشید.
البته توسعه Front End به این سه مورد محدود نمیشود و موارد بسیار زیادی برای یادگیری وجود دارند که اگر میخواهید در این فیلد Senior شوید آموزش آنها برایتان ضروری است. برای مثال پس از حرفهای شدن در Javascript یادگیری JQuery و React.js ،Angular.js ،Vue.js ،W3.JS برای پیشرفت بیشتر ضروری است.
نقش Front-End و اهمیت آن
فرانتاند مسئولیت ایجاد و توسعه قسمتهای مربوط به رابط کاربری و تجربه کاربری وبسایتها یا برنامههای کاربردی را بر عهده دارد. این شامل طراحی و برنامهنویسی قسمتهایی است که کاربران با آنها تعامل میکنند، مانند صفحات وب، فرمها، منوها، دکمهها و المانهای تعاملی دیگر. پس هرچه قدر این بخش از سایت قویتر و حرفهایتر پیادهسازی شود میتوان ادعا کرد که کسبوکار وابسته به آن نیز موفقتر خواهد بود.
درآمد UI و UX کارها و توسعهدهندگان فرانت نیز گواه بر این موضوع است. در دنیای بازاریابی امروزی نیز اهمیت ویژهای برای ظاهر سایتها و برنامههای تحت وب وجود دارد و همواره در شرکتهای بزرگ برای توسعه Front-End تیم و بخش جداگانه و سازمانیافتهای فعالیت میکند. پس اگر دوستدارید تا برنامهنویسی را شروع کنید، ورود به این حوزه از گزینههای جذاب میتواند باشد.
بهتر است بدانید : CMS چیست و چهکاربردی دارد؟
مسئولیتهای یک توسعه دهنده فرانتاند
در ابتدا به این موضوع اشاره شد که صرف فرانتاند از دو بخش طراحی و پیادهسازی تشکیل شده است. پس برای پاسخ به این سؤال که مسئولیتهای توسعهدهنده فرانتاند چیست باید گفت که برای ورود به بخش طراحی:
- باید تا حدودی روانشناسی بدانید تا روحیات جامعه هدف را تشخیص دهید
- روانشناسی رنگ بدانید تا بر اساس روحیات جامعه هدف رنگآمیزی کنید
- به اصول طراحی UI UX اشراف داشته باشید
- دانش کار با نرمافزارهای طراحی مانند photoshop ،illustrator، فیگما و…
- آشنایی با CSS، HTML، Javascript و…
- طراحی رابط کاربردی برای وبسایتها
- همکاری با تیم سئو برای پیادهسازی درخواستهای آنها
- تست قابلیتهای مختلف سایت و رفع هر گونه اشکال
- بررسی طراحیهای پیادهسازی شده و بهبود عملکرد آنها
و برای ورود به بخش پیادهسازی نیاز است تا:
- متخصص CSS، HTML و Javascript باشد
- به زبان برنامهنویسی PHP مسلط باشد
- فریمورکهای Front را بشناسد
- در یکی از فریمورکها متخصص باشد مانند React ،Angular ،Vue.js ،Svelte ،jQuery ،Ember.js ،Backbone.js ،Semantic UI
زبانها و تکنولوژیهای استفاده شده در فرانت
در فرانتاند، از تکنولوژیهایی مانند HTML (HyperText Markup Language)، CSS (Cascading Style Sheets) و زبان JavaScript استفاده میشود. HTML برای ساختاردهی و ایجاد عناصر صفحه به کار میرود که اگر بدن یک انسان را در نظر بگیرید اسکلتبندی و استخوانها همان HTML خواهد بود. برای طراحی و استایلدهی به صفحهها از CSS استفاده میشود که در مثال بدن انسان پوست و گوشت همان سیاساس است. JavaScript برای ایجاد تعاملات پویا و عملکرد داینامیک استفاده میشود که مانند خون در بدن انسان است و باعث ایجاد حرکت میشود.
پس میتوان نتیجهگیری کرد که برای ایجاد صفحات وب (تنها در بخش فرانت) لازم و ضروری است که هر سه مورد ذکر شده یعنی HTML، CSS و Javascript را در حد تسلط آموخت. البته برای ورود به بازار کار تنها داشتن دانش در این موارد کافی نیست، زیرا که فریمورکهای فراوانی برای توسعه پیشرفتهتر سایتها و اپلیکیشنها به وجود آمدهاند و هرچه قدر در تعداد زیادی از آنها مهارت کسب کنید درآمد و شغلهای بهتری در انتظار شما خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر : طراحی سایت با جنگو
تفاوت فرانتاند و بکاند
- برنامهنویسی Front End بخشهایی از وبسایت، از جمله «رابط کاربری گرافیکی» (Graphical User Interface | GUI)، «منوهای جهتیابی» (Navigating Menu)، متنها، تصاویر، ویدئوها و سایر موارد را شامل میشود. اما در مقابل آن، برنامهنویسی Back End توسعه بخشی از وبسایت بهحساب میآید که کاربر آن را نمیبیند و نمیتواند به طور مستقیم با آن تعامل داشته باشد.
- جنبههای بصری وبسایت که میتوانند توسط کاربران دیده و تجربه شوند در برنامهنویسی Front End پیادهسازی میشوند. از سویی دیگر، هر چیزی که در پشتصحنه انجام میشود، به برنامهنویسی Back End ارتباط دارد.
- زبانهای برنامهنویسی Front-End و Back-End هم با یکدیگر تفاوت دارند. زبانهای مورداستفاده در Front End شامل زبانهایی از جمله HTML ،CSS و جاوا اسکریپت میشوند. البته باید به این مسئله اشاره شود که HTML و CSS زبان برنامهنویسی بهحساب نمیآیند و میتوان HTML را «زبان نشانهگذاری» و CSS را «زبان استایلدهی» خطاب کرد. همچنین بهعنوان برخی از زبانهای برنامهنویسی بکاند که اغلب زبانهایی اسکریپتی هستند، میتوان به «جاوا» (Java)، «روبی» (Ruby)، «پایتون» (Python) و سیشارپ (#C) اشاره کرد.
جمع بندی
ازآنجاکه فرانتاند یک حوزه پویا و درحالتوسعه است، توجه به آخرین تکنولوژیها و مفاهیم روز دنیا نیز مهم است. مداومت در یادگیری و بهروزرسانی مهارتها در این حوزه میتواند به توسعهدهندگان کمک کند تا با تغییرات روبهرو شده و رقابتپذیر باقی بمانند. به طور خلاصه، فرانتاند با استفاده از زبانها، تکنولوژیها و اصول مربوطه، به توسعهدهندگان امکان میدهد تا رابط کاربری زیبا و کارآمدی را برای وبسایتها و برنامههای کاربردی ایجاد کنند و تجربه کاربری بهتری را برای کاربران فراهم کنند. در این مقاله سعی شد تا دید جامع و کاملی به این مبحث از برنامهنویسی سایتها داشته باشیم تا علاقهمندان به طراحی و توسعه Front-End بهتر بتوانند مسیر پیشرفت خود را طی کرده و در آینده از آن به کسب درآمد برسند.
دیدگاهتان را بنویسید